Spuitkurk is een relatief recente toevoeging aan het lijstje met materialen waarmee je je gevel kunt laten bekleden. Het wordt machinaal aangebracht en is qua uiterlijk te vergelijken met sierpleister. Spuitkurk is echter ook matig isolerend, het is vochtwerend maar dampopen, het is te krijgen in een breed scala aan kleuren, het is flexibel, geluidsisolerend en snel aan te brengen. Als jij spuitkurk overweegt, kun je de volgende tips gebruiken bij het plannen voor de werkzaamheden.

Tip 1: de juiste korrelgrootte

Spuitkurk is te krijgen in een aantal uitvoeringen. Eén van de keuzes die je zal moeten maken is de grootte van de korrel. Als je voor een fijne korrel kiest dan zal het resultaat erg strak en egaal zijn. Dit wordt vaak gekozen voor de binnenmuren of voor de gevels van moderne woningen. Een grove korrel, daarentegen, is wat stoerder en dynamischer. Omdat de spuitkurk met een grove korrel elastischer is, wordt dit vaak gekozen voor gevels. Je houdt er een interessante structuur aan over en een gevel die niet snel zal scheuren of barsten.

Tip 2: spuitkurk in plaats van crepi

Spuitkurk en crepi hebben veel gemeen. Ze zijn beide te krijgen in een groot aantal kleuren, ze zijn voorzien van een korrel, ze zijn vochtwerend maar toch dampopen, ze zullen niet snel scheuren of barsten en beschermen je gevel jarenlang tegen de omstandigheden buiten. Het voordeel van spuitkurk ten opzichte van crepi is echter dat het veel goedkoper is omdat het machinaal wordt aangebracht. Daarnaast heeft het een isolatiewaarde en kan het wel tot 10 decibel geluid van buiten tegenhouden. Overweeg je crepi te kiezen, vergeet dan niet ook spuitkurk te overwegen als een goedkoper alternatief.

Tip 3: neem direct je gevel onder handen

Spuitkurk kan alleen op onbeschadigde en stofvrije gevels worden aangebracht. Dit kan dus een goede gelegenheid zijn om je gevel ook even flink onder handen te laten nemen. Misschien hoef je deze alleen te reinigen, maar het kan zijn dat er ook reparatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Je betaalt vaak minder als je deze werkzaamheden door één bedrijf laat uitvoeren. Plan je het in fases dan kun je je geld spreiden maar ben je in totaal meer kwijt. Een gerenoveerde gevel kan er weer tientallen jaren tegenaan en door spuitkurk aan te brengen bescherm je deze en je woongedeelte uitstekend tegen weer en wind.

Tip 4: spuitkurk in combinatie met isolatie

Spuitkurk is matig isolerend en heeft een isolatiewaarde van 0,059 W/m2K. Dit is een fijne bijkomstigheid, maar het zal je geen grote bezuinigingen opleveren. Overweeg daarom onder de spuitkurk een isolatiemateriaal aan te laten brengen. Zo kun je twee vliegen in één klap slaan. Ook hier geldt de regel dat dit goedkoper is dan alles apart in te plannen. En als je dan ook isolatieplaten van kurk gebruikt heb je je gevel geïsoleerd en gerenoveerd met alleen natuurlijke producten.

 

Tip 5: zoek een goede specialist

Spuitkurk wordt met een textielspuitmachine op de gevel gespoten. Hierdoor kan het snel en efficiënt verlopen, maar is er ook het probleem dat je de werkzaamheden niet zelf uit kunt voeren. Voor het aanbrengen van spuitkurk is een opleiding beschikbaar en de beste optie die je hebt is zoeken naar een specialist die deze heeft voltooid. Zo weet je zeker dat je spuitkurk professioneel en correct wordt aangebracht. Natuurlijk kun je zelf ook een spuitmachine huren en je aan de klus wagen, maar de kans is groot dat het resultaat dan toch niet zo strak en netjes zal zijn.

Tip 6: gebruik spuitkurk om vochtproblemen op te lossen

Heb jij thuis last van doorslaand vocht? Dan kun je dit oplossen met een gevelbekleding van spuitkurk. Omdat dit materiaal waterafstotend is zal het voor een ondoordringbare laag zorgen tussen je muur en de weersomstandigheden. Spuitkurk is echter wel dampopen, wat betekent dat de muur kan blijven ademen. Het huidige vocht dat zich in de muur bevindt kan zo worden afgevoerd. Ook kan spuitkurk een oplossing zijn voor problemen met condensatie binnen, kan het koudebruggen wegwerken en zal schimmelvorming verminderen.

Tip 7: laat ook je dak behandelen

Spuitkurk is niet alleen geschikt voor gebruik op je gevel. Ook je dak kan hiervan profiteren. Door het daar aan te laten brengen zal het je dak beschermen, licht isoleren en houdt het lawaai van buiten tegen. Dat is natuurlijk in een zolderkamer ideaal. En als je het gevelbedrijf meer vierkante meters aan kunt bieden, zal de prijs naar beneden gaan. Ze kunnen dan efficiënter te werk gaan, wat voor hen natuurlijk ook voordeliger is.

Tip 8: vergelijk offertes

Voordat je de eerste de beste specialist belt is het verstandig om eerst wat tijd te steken in het uitvoeren van een marktonderzoek. Zo kun je de beste specialist vinden en de beste prijs. Je marktonderzoek begint bij het verzamelen van offertes en wij kunnen je hierbij helpen. Als je je gegevens invult in onze vergelijkingstool zal deze je in een korte tijd een aantal offertes opsturen van betrouwbare regionale bedrijven. Deze vergelijk je met elkaar zodat je de beste kandidaat vindt voor jouw specifieke werkzaamheden.