Is het tijd voor een gevelrenovatie, of wil je je gevel verfrissen met een nieuwe beschermlaag, dan heb je de keuze uit een groot aantal materialen. Je kunt denken aan verf of pleister, maar ook hout, metaal en steenstrips zijn populaire opties. Spuitkurk is een relatief recente toevoeging aan dit rijtje, maar zeker de moeite van het noemen waard. Spuitkurk heeft namelijk een aantal voordelen waardoor het een aantrekkelijke kandidaat wordt voor jouw nieuwe gevelbekleding.

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk bestaat uit natuurlijke kurkkorrels, plantaardige olie, acrylaathars op waterbasis en een pigment. Dit mengsel is volledig natuurlijk en wordt machinaal tegen de gevel gespoten. De kurkkorrels zorgen voor een structuur en je kunt zelf het formaat van de korrels kiezen. Omdat er geen handmatige werkzaamheden bij komen kijken kunnen de werkzaamheden snel worden afgerond. Er moeten vaak wel meerdere lagen worden aangebracht.

De ondergrond

Eén van de grote voordelen van spuitkurk is dat het op de meeste ondergronden gewoon kan worden aangebracht. Of dit nu beton is of hout, baksteen of kunststof, kurk kan zich hier prima op hechten. Eén van de grote nadelen van spuitkurk is dat deze ondergrond droog, stofvrij en onbeschadigd moet zijn. Vaak zal je daarom ook je gevel moeten laten reinigen en eventueel op plekken laten repareren. Dit kost uiteraard extra geld, alhoewel je dan wel weer zeker bent dat jouw gevel weer tientallen jaren dienst kan doen. Naast het aanbrengen van spuitkurk zal je dus soms ook een gevelrenovatie moeten laten uitvoeren zodat de ondergrond geschikt is voor de werkzaamheden.

Wat kost dit?

De grote vraag is dus: hoeveel gaat dit allemaal kosten? Het aanbrengen van de spuitkurk zelf is niet erg duur, maar als je ook je gevel moet laten repareren kunnen de prijzen snel oplopen. Je kunt de volgende tabel gebruiken om je een idee te vormen van de kosten waarmee je te maken zal krijgen bij het laten plaatsen van spuitkurk. Deze zijn inclusief materiaal, arbeidsloon en btw.

 

Werkzaamheden Prijs per m2
Gevel reinigen €5 – €10
Voegen en reinigen €20 – €25
Renoveren, voegen en reinigen €25 – €30
Spuitkurk aanbrengen €40 – €60

 

De voor- en nadelen van spuitkurk

Het feit dat spuitkurk op een groot aantal ondergronden kan worden aangebracht is natuurlijk een groot voordeel, maar daar houdt het niet mee op. Hier vind je een handig lijstje met alle voor- en nadelen op een rij. Deze kun je gebruiken om te bepalen of spuitkurk voor jouw gevel het beste materiaal is.

 

  • Spuitkurk is vochtwerend maar wel dampopen. Je muren kunnen dus blijven ventileren wat betekent dat de kans op condensatie kleiner is.
  • Spuitkurk kan snel en egaal worden aangebracht.
  • Spuitkurk kan in een groot scala aan kleuren geleverd worden zowel als met een korrel.
  • Spuitkurk is matig isolerend. Het kan gebruikt worden om de gevel mee na te isoleren of om koudebruggen tegen te gaan.
  • Spuitkurk is ook geluidsisolerend, soms wel tot 10 decibel.
  • Spuitkurk is volledig natuurlijk en afbreekbaar.
  • Spuitkurk is elastisch en dus minder gevoelig voor krassen en scheuren.

 

  • Er kunnen gevelwerkzaamheden nodig zijn voordat de spuitkurk kan worden aangebracht.
  • Spuitkurk heeft geen volwaardige isolatiewaarde. Hiervoor moet je het gebruiken in combinatie met isolatieplaten.
  • Spuitkurk kan het beste worden aangebracht door iemand die daar een opleiding voor gevolgd heeft.

 

Vergelijk offertes

Wil je exact weten wat jij zou moeten betalen als je je gevel wilt laten bekleden met spuitkurk? Dan kun je via onze website een aantal offertes opvragen bij bedrijven uit jouw omgeving. Ga naar onze vergelijkingstool, vul je gegevens in en binnen een korte tijd ontvang je de informatie die je nodig hebt.