Was je van plan je gevel eens goed op te knappen en te voorzien van een nieuw fris kleurtje? Dan heb je verscheidene mogelijkheden. Uiteraard kun je gewoon de verfkwast pakken en zelf aan de slag gaan. Maar je kunt je gevel transformeren door hier een nieuwe gevelbekleding tegenaan te plakken. Steenstrips, metaal, hout of sierpleister; je hebt vele mogelijkheden elk met een ander resultaat en een ander prijskaartje. Spuitkurk is een vrij nieuwe uitvinding en is op dit moment erg in opkomst. Dat komt door de uitstekende prijs en de interessante voordelen.

De voor- en nadelen van spuitkurk

Spuitkurk wordt machinaal onder hogedruk tegen je gevel aan gespoten. Je kunt het krijgen in een groot aantal kleuren en ook met een korrel erin verwerkt. Eigenlijk is het wat dat betreft soortgelijk aan crepi. Omdat het mengsel uit kurk bestaat is het echter een erg milieuvriendelijk product en beschermt het je gevel tegen vocht. Daarnaast is het wel dampopen, dus je muren kunnen blijven ademen. Andere kenmerken zijn dat het elastisch is, dat het enigszins isoleert en koudebruggen reduceert, dat het ook geluidsisolerend is en dat het kan worden toegepast op verschillende oppervlakten. Helaas kan spuitkurk je geen volwaardige gevelisolatie bieden en dient je gevel in uitstekende staat te zijn voordat het kan worden aangebracht. Extra werkzaamheden zijn dus mogelijk nodig.

De prijs

De uiteindelijke prijs die jij zou moeten betalen voor het laten aanbrengen van spuitkurk op jouw gevel, is afhankelijk van het aantal lagen dat moet worden aangebracht, het aantal vierkante meters, de staat van de gevel en natuurlijk ook van wat jouw specifieke specialist vraagt. Gemiddeld gezien ligt de prijs tussen de €40 en €60 per vierkante meter. De onderstaande tabel geeft je een indicatie van het financiële plaatje waarmee jij te maken zou kunnen krijgen.

 

Werkzaamheden Prijs per m2
Gevel reinigen €5 – €10
Voegen en reinigen €20 – €25
Renoveren, voegen en reinigen €25 – €30
Spuitkurk aanbrengen €40 – €60

 

Offertes opvragen

Is jouw gevel niet beschadigd en schoon, dan is het aanbrengen van spuitkurk vrij goedkoop, maar moeten er renovaties worden uitgevoerd, dan gaat de prijs snel omhoog. Het is dus goed om al je opties te bekijken en te zien wat de huidige markt jou kan bieden voor welke prijs. Dit doe je door offertes op te vragen bij mogelijke specialisten en deze met elkaar te vergelijken. Je kunt hier het onderstaande stappenplan bij gebruiken.

 

Stap 1: een selectie maken

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alle mogelijke bedrijven gaat benaderen voor een prijsopgaaf. Dit kost veel te veel tijd en levert je veel te veel informatie op. Het is het beste om een selectie te maken van 6 mogelijke kandidaten. Zoek deze zo dicht mogelijk bij huis, bekijk de websites en kies de specialisten waarvan je onder de indruk bent. Het is nu nog niet nodig om een uitgebreide analyse te maken; het gaat erom dat je tot een selectie komt waar je tevreden over bent.

Stap 2: offertes opvragen

De volgende stap is het opvragen van offertes. Dit doe je door deze 6 bedrijven te benaderen. Waarschijnlijk zullen ze eerst bij je thuis moeten komen om je gevel te bekijken en met je te bespreken wat je precies zou willen. Dit is ook goed, want zo weet je zeker dat de offerte die je krijgt aansluit bij jouw wensen. Zorg er dus voor dat je zo duidelijk mogelijk bent en dat het bedrijf precies begrijpt wat er nodig is en wat jij van ze verlangt.

Stap 3: Offertes controleren

Heb je alle 6 offertes ontvangen, dan ga je ze eerst controleren. Worden alle werkzaamheden die jij wilt laten uitvoeren genoemd of mist er iets? En hoe zit het met de extra uitgaven zoals voorrijkosten, machinekosten of het huren van een steiger? Zie je iets dat mist of dat onduidelijk is, neem dan contact op met dat bedrijf en laat het rectificeren. Het is de bedoeling dat je 6 offertes overhoudt waarin exact wordt genoemd wat je betaalt en waarvoor je betaalt. Doe je dit niet, dan zou je appels met peren gaan vergelijken.

Stap 4: wat zoek je?

Vraag je af welke kenmerken in een bedrijf belangrijk voor je zijn. Het kan zijn dat je een klein budget hebt en dat je naar een lage prijs zoekt. Ook is het mogelijk dat je juist de beste vakman aan wilt nemen, de beste service wilt ontvangen, dat je een goede garantieregeling wilt krijgen of dat je op zoek bent naar een uitstekende klantenservice. Een combinatie is uiteraard ook mogelijk. Nu je weet wat je precies zoekt, kun je overgaan op de vergelijking.

Stap 5: de vergelijking

Tijdens het maken van je vergelijking gebruik je de offertes en het internet om de 6 kandidaten te vergelijken op de punten die jij hebt samengesteld. Zoek je vakmanschap? Kijk dan of het bedrijf erkend is en certificeringen of keurmerken heeft behaald. Zoek je klantenservice? Dan kunnen voorgaande klanten je veel vertellen in de recensies die ze hebben geschreven. Zo ga je elk bedrijf af tot je van alle kandidaten een overzicht hebt gemaakt.

Stap 6: de beslissing

Het bedrijf dat jou de beste prijs kan bieden voor de diensten waarnaar je op zoek bent, is de uiteindelijke winnaar. Vaak is dit niet de goedkoopste optie, maar de optie waarbij je het meeste waar krijgt voor je geld. Soms is het beter je niet blind te staren op de prijs, maar om belang te hechten aan wat je hier precies voor terugkrijgt.

Vergelijk offertes

Wij kunnen je helpen bij het maken van deze vergelijking door je te voorzien van offertes van betrouwbare bedrijven uit jouw omgeving. Dit doe je door onze vergelijkingstool te gebruiken en je gegevens in te vullen. In een korte tijd zal je dan de informatie ontvangen die je kunt toevoegen aan je marktonderzoek.