Spuitkurk is een nog wat onbekend materiaal, maar het is ideaal om te gebruiken bij het opnieuw bekleden van je gevel. Dit materiaal is vergelijkbaar met sierpleister, alleen bestaat het uit kurk en andere natuurlijke bestanddelen. Hierdoor is het flexibel, matig isolerend, volledig waterbestendig maar kunnen je muren blijven ventileren. Spuitkurk wordt aangebracht met een fijne of grove korrel, waardoor je je muren structuur kunt geven en het is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. Ben je geïnteresseerd? Gebruik dan onderstaande checklist bij het voorbereiden en plannen van de werkzaamheden.

Check 1: het type gevel

Is jouw gevel geschikt voor spuitkurk? Het antwoord op deze vraag is naar alle waarschijnlijkheid ja. Spuitkurk kan namelijk op een groot aantal oppervlakten worden aangebracht, zoals bakstenen, beton, hout en kunststof. Bij twijfel kun je het beste een specialist raadplegen. Over het algemeen zijn er weinig geveloppervlakten waar spuitkurk niet op kan worden toegepast.

Check 2: de staat van de gevel

Is jouw gevel beschadigd of vies, dan zal je deze eerst moeten laten repareren of schoonmaken. Spuitkurk kan namelijk alleen aangebracht worden op droge, stofvrije en onbeschadigde gevels. Dit zal je meer geld kosten, maar betekent ook dat je gevel weer helemaal in orde wordt gemaakt. Laat je dit doen door hetzelfde bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert met de spuitkurk, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Niet alle bedrijven geven je deze optie, dus dat is iets dat je van tevoren het beste goed controleert.

Check 3: de kleur

Is jouw gevel geschikt om het te laten bekleden met spuitkurk, dan kun je overgaan op het kiezen van de kleur. Spuitkurk is in allerlei kleuren te krijgen en deze keuze is voornamelijk persoonlijk. Een donkere kleur is vaak onverstandig, vooral in combinatie met isolatieplaten, omdat het grote temperatuurschommelingen laat zien. Een lichte keur zal sneller vies worden. Spuitkurk is gelukkig wel gemakkelijk schoon te maken, maar dit zal je dan regelmatiger moeten doen. Spreek met je specialist over de kleuren die deze beschikbaar heeft zodat je hier een weloverwogen keuze kunt maken.

Check 4: de korrel

Je zal ook moeten bepalen wat de afmetingen zullen worden van de korrel. Spuitkurk heeft altijd een korrel, maar deze kunnen fijn of grof zijn. Fijne korrels worden meestal gebruikt als er een zeer strakke afwerking nodig is, zoals op moderne en architectonische gebouwen en binnen. Een grove korrel geeft de gevel meer structuur en is beter voor gebruik buiten, omdat dit voor meer flexibiliteit zorgt. De spuitkurk zal dan minder snel barsten en scheuren.

 

Check 5: ook isoleren?

Nu je toch aan je buitengevel gaat werken, kun je de kans aangrijpen om direct ook je gevel te laten isoleren. Er worden dan isolatieplaten tegen je buitenmuren aan geplakt en hierover komt de spuitkurk. Je kunt zelfs kiezen voor isolatieplaten van kurk, zodat je gehele gevel wordt geïsoleerd met een volledig natuurlijk product. Vaak kun je dit bij hetzelfde bedrijf laten doen, zodat je geld uitspaart en maar één contactpunt hoeft te gebruiken. Kurk is een uitstekend isolatiemiddel dat geen muizen en termieten aantrekt, dat geen last heeft van vocht en dat zijn isolatiewaarde nauwelijks verliest.

Check 6: een geschikt bedrijf

Nu je hebt besloten wat de kleur wordt, welke korrel je graag zou willen hebben en of je ook wilt isoleren, is het tijd om een specialist te vinden die dit voor je kan uitvoeren. Dit doe je door een marktonderzoek uit te voeren. Het volgende stappenplan kan je daarbij helpen.

  1. Een selectie maken: er zijn waarschijnlijk een aantal bedrijven die de werkzaamheden voor jou kunnen uitvoeren. Het is de bedoeling dat je een selectie maakt van 6 bedrijven die je interessant vindt. Hier hoef je niet te diep op in te gaan, als ze maar niet te ver weg gevestigd zijn (anders worden de voorrijkosten zo hoog) en als je er maar een goed gevoel over hebt.
  2. Offertes opvragen: bij deze 6 bedrijven vraag je vervolgens een offerte aan. Deze zullen hiervoor waarschijnlijk bij je langs moeten komen, omdat ze je gevel moeten inspecteren. Dit is goed, want dan weet je zeker dat je offertes krijgt waarin alles is opgenomen.
  3. Offertes controleren: voordat je begint met je vergelijking controleer je eerst of de offertes compleet zijn. Steigerhuur, machinekosten en voorrijkosten worden soms weggelaten, terwijl je die wel op je eindfactuur gepresenteerd krijgt. Zorg ervoor dat de voorgestelde prijs alles reflecteert.
  4. Offertes vergelijken: de offertes die je nu hebt ga je vergelijken. Dit doe je door te kijken naar de punten die voor jou van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan de prijs, maar ook de kwaliteit van de materialen die worden gebruikt, hoe snel ze bij je kunnen zijn, de garantieregeling, klantenservice enzovoorts.
  5. De uiteindelijke keuze: het bedrijf dat je uiteindelijk kiest zal de diensten kunnen leveren die jij zoekt in combinatie met de beste prijs. Dit is dus niet automatisch het goedkoopste bedrijf. Het gaat om de verhouding tussen de prijs en wat je hiervoor terugkrijgt. Dit laatste moet overeenkomen met de eisen die jij hebt aan een bedrijf.

 

Vergelijk offertes

Heb je weinig tijd ter beschikking maar wil je toch een grondig marktonderzoek uitvoeren? Gebruik hier dan onze vergelijkingstool. Je zal dan in een korte tijd een aantal offertes ontvangen van betrouwbare bedrijven uit jouw omgeving.