Wil je je gevel laten isoleren dan staan er veel mogelijkheden tot je beschikking. Er zullen veel verschillende materialen, verschillende isolatiemethoden en verschillende prijzen op je af komen en het kan lastig zijn hier de beste opties uit te kiezen. Toch is het verstandig om je goed te verdiepen in de mogelijkheden, want als je gevel nog niet is geïsoleerd dan verlies je hier gemiddeld 25 procent van je warmte. Dat is dus een flinke besparing op je stookkosten en zeker de moeite van het onderzoeken waard. Eén van de materialen waaruit je kunt kiezen is kurk en hier lees je meer over dit natuurlijke en veelzijdige materiaal.

De verschillende mogelijkheden

Je kunt je gevel op verschillende manieren laten isoleren met kurk. Er zijn kurk isolatieplaten, korrels die je in de spouw kunt laten aanbrengen en je kunt ook kiezen voor spuitkurk. Deze drie methoden worden onder verder toegelicht.

 • Spuitkurk: spuitkurk wordt machinaal onder hogedruk tegen de gevel gespoten. Het is vergelijkbaar met een sierpleister en heeft voornamelijk een decoratieve functie. Spuitkurk heeft echter ook een matige isolatiewaarde en kan gebruikt worden om koudebruggen tegen te gaan. Alleen spuitkurk is niet genoeg om je woning mee te isoleren, maar als je het gebruikt in combinatie met één van de onderstaande methoden houdt je hier een goed geïsoleerde gevel aan over. Hier heb je dan een volledig natuurlijk materiaal voor gebruikt.
 • Kurk isolatieplaten: isolatieplaten van kurk kun je gebruiken voor het isoleren van zowel de binnenkant als de buitenkant van je gevel. Ze worden tegen de muur aangebracht en daarna kun je ervoor kiezen om ze te laten bekleden of om ze juist zichtbaar te houden. De isolatiewaarde van kurk isolatieplaten kan verschillen, maar het ligt rond de 0,039 W/m2Km wat vergelijkbaar is met dat van glaswol.
 • Spouwmuurisolatie met kurk: je kunt je spouwmuur ook laten volpompen met kurk. Dit wordt dan niet in platen geleverd, maar in korrels die gemakkelijk kunnen worden ingespoten. Deze methode levert weinig overlast op en kan snel worden gedaan. Uiteraard heb je hier wel een spouw voor nodig, maar zelfs de smalste spouwen kunnen met kurk worden geïsoleerd.

 

De kenmerken van kurk

Kurk is erg geschikt voor het isoleren van je woning. Het heeft een aantal kenmerken waardoor het zich onderscheidt van andere isolatiematerialen. Het onderstaande lijstje geeft je een overzicht van de voor- en nadelen waar je mee te maken zal krijgen als je gaat isoleren met kurk.

 

 • Kurk is waterafstotend maar ademt wel. Dit vermindert de problemen met condensatie nadat de isolatie is geplaatst.
 • Muizen en termieten zijn niet in kurk geïnteresseerd.
 • Kurk heeft een prima isolatiewaarde.
 • Kurk isoleert ook geluid waardoor je veel minder last zal hebben van lawaai van buiten.
 • Kurk is natuurlijk en volledig afbreekbaar.
 • De isolatiewaarde van kurk neemt nauwelijks af.
 • Kurk is zeer brandwerend.

 

 • Kurk kan vergeleken met andere isolatiematerialen vrij duur zijn.

 

De prijs

Nu is het natuurlijk interessant om te weten wat de prijs is die je betaalt voor het isoleren van je gevel met kurk. Dit is afhankelijk van de methode die je laat toepassen en het type isolatiemateriaal dat je kiest. Ook kan het mogelijk zijn dat je je gevel moet laten repareren voordat de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat deze geen beschadigingen vertoont. In het onderstaande overzicht kun je de verschillende prijzen vinden voor een aantal situaties. Wil je deze exact weten, dan kun je beter een offerte opvragen bij een isolatiespecialist. Alle bedragen die hier worden genoemd zijn inclusief materialen, arbeidskosten en btw.

 

Isolatiemethode met kurk Prijs specialist
Spuitkurk €40 – €60 per m2
Spouwmuurisolatie €20 per m2
Isolatieplaten €100 – €120 inclusief afwerking (crepi, steenstrips, spuitkurk etc)

 

Zelf isoleren of uitbesteden

Al met al kun je dus een flink bedrag kwijt zijn aan het isoleren met kurk. Dit kun je verminderen door de klus zelf uit te voeren. Dit is echter niet altijd een goed idee. Spuitkurk moet machinaal worden aangebracht en om een professioneel resultaat te bereiken is hier een opleiding voor nodig. Spouwmuurisolatie kun je om dezelfde redenen ook niet zelf. De kurk wordt via gaten de gevel ingespoten tot het de juiste hoogte heeft bereikt. Het is erg belangrijk dat dit professioneel en correct gebeurt anders bereik je niet de gewenste isolatiewaarde en kunnen er ernstige vochtproblemen optreden. Een ervaren doe-het-zelver kan wel proberen de buiten- of binnenmuren zelf met kurk te isoleren. Isolatieplaten zijn vrij gemakkelijk aan te brengen, maar dit moet wel nauwkeurig gebeuren anders kunnen er koudebruggen ontstaan. Vervolgens moet de muur nog worden afgewerkt. Als je geld wilt besparen kun je overwegen een gedeelte van de werkzaamheden uit te besteden, bijvoorbeeld het aanbrengen van de isolatieplaten, als je je hier toch niet helemaal zeker over voelt.

 

Vergelijk offertes

Wil je in contact gebracht worden met een specialist die jouw gevel met kurk kan isoleren? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontvang snel een aantal offertes van isolatiebedrijven uit jouw omgeving.